W Szydłowie powstała Restauracja Królewska

Rozmawiamy z Agnieszką Molską, właścicielką nowo otwartej Restauracji Królewskiej, przy ul. Staszowskiej w Szydłowie. Jak się okazuje, w lokalu można spróbować wielu potraw z dodatkiem szydłowskiej śliwki.

Redakcja: Pani Agnieszko, dlaczego restauracja?

Agnieszka Molska: Pomysł na naszą restaurację narodził się już kilka lat temu. Jestem mieszkanką Szydłowa i pewnie, jak wielu z nas, dostrzegałam problem z niewystarczającą ilością usług gastronomicznych na terenie gminy. Od 3 lat Szydłów jest miastem, więc potrzeby oraz wymagania zarówno mieszkańców, jak i turystów w zakresie gastronomii rosną. Postanowiliśmy stworzyć lokal otwarty na potrzeby turystów, którzy dzięki wzrastającej atrakcyjności Szydłowa, przebywają tu coraz dłużej, ale też mieszkańców. Przecież każda z nas, kobiet, potrzebuje czasem zjeść obiad poza domem, nie myśląc o zakupach, kilku godzinach spędzonych w kuchni i sprzątaniu.

Znane są Pani szerokie zainteresowania ale czy wcześniej miała Pani coś wspólnego z tą branżą?

Sama nie jestem wykwalifikowanym kucharzem, gdyż ukończyłam studia wyższe na kierunku biologii, ale lubię naukę i wyzwania. Uważam się za lokalnego patriotę zakochanego w ziemi świętokrzyskiej, a szczególnie szydłowskiej. Mam wiele pasji i zainteresowań, chociażby malarstwo, hodowlę koni, uprawę borówki amerykańskiej, a pośród nich jest też gotowanie. Wychowałam się w czasach, gdy królowała na naszych stołach typowa kuchnia polska, ale pochodzę z Chmielnika i już w dzieciństwie pojawiały się w moim domu dania z gęsiny typowe dla tego miasteczka.

Famuła
Famuła.

No właśnie, od prawie 25 lat mieszka Pani w Szydłowie. Nasza gmina słynie z uprawy śliwek. Czy w waszej restauracji można zamówić jakieś potrawy z tymi owocami?

Szydłów zawsze był postrzegany jako stolica polskiej śliwki. Znam bardzo wielu sadowników z naszego terenu i wiem jak ciężko pracowali na tę markę. Uprawa sadów daje miejsca pracy większości mieszkańców naszej gminy, którzy produkują ten owoc na skalę masową. Nie zawsze jednak zdają sobie sprawę, że osoby z zewnątrz poszukują smaków śliwki w samym miasteczku. Dla naszych mieszkanek jest zupełnie normalne, że wykorzystujemy ten owoc w różnej postaci w kuchni. Nasza restauracja czerpie z tych lokalnych doświadczeń i proponuje klientom bardzo ciekawe, szydłowskie smaki. Przy restauracji mamy sklepik z miejscowymi, owocowymi przetworami. W karcie dań znajdują się typowe szydłowskie dania jak famuła, ale też nowoczesne kombinacje smaków śliwkowych w daniach głównych, w deserach, lodach, sosach na słodko i słono. Przebojem okazała się nasza pizza po szydłowsku.

Pizza po szydłowsku?

Tak, z wędzonymi śliwkami, cieszy się ogromną popularnością. Przy okazji zdradzę, że będziemy mieć również zalewajkę po szydłowsku, a także typowe dania świętokrzyskie. Do oferty planujemy wprowadzić także smaki kuchni świata: włoskiej, francuskiej, chińskiej czy ukraińskiej. Korzystamy ze świeżych produktów dostarczanych przez lokalnych rolników, ale mamy też szeroką ofertę świętokrzyskich serów, win czy piw. W gminie Szydłów, poza śliwką uprawiane są jabłka, morele, truskawki, borówki oraz szaparagi. Na pewno wykorzystamy je do wypieków ciast i tortów.

Pizza po szydłowsku
Pizza po szydłowsku.

No dobrze, ale panująca pandemia nie jest chyba czasem sprzyjającym dla branży. Słyszymy, że wiele tego typu biznesów upadło…

To prawda, restaurację planowaliśmy otworzyć już w ubiegłym roku ale nie miało to najmniejszego sensu. Obostrzenia związane z Covid-19 nie pozwalają gościom jeść w lokalu, na razie świadczymy wyłącznie usługi na wynos. Paradoksalną, dobrą stroną tej sytuacji jest to, że mamy czas na doświadczenia w kuchni i doprecyzowanie karty dań. Nasi kucharze z pomocnikami codziennie wyczarowują coś nowego.

Jakie plany na najbliższą przyszłość?

Będziemy świadczyć usługi pełnej gastronomii – od oferty śniadaniowej poprzez obiady, desery i kolacje. Będziemy mieć możliwość goszczenia klientów indywidualnych, ale też organizowania imprez typu komunie, chrzciny czy urodziny. Już nie możemy się doczekać, kiedy odwiedzą nas w lokalu goście.

Dziękuję za rozmowę.

Jak mówiła Juliia Child „Bon appetit” i do zobaczenia!

Restauracja Królewska

Restauracja Królewska
ul. Staszowska 8
28-225 Szydłów
tel. 735 444 003
królewska.org