W niedzielę, 17 września 2023 r. w Szydłowie oficjalnie otwarto Muzeum Śliwki – Manufakturę Śliwki w Czekoladzie. Jak mówią właściciele: Agnieszka i Gavin Baxter, to pierwsze multimedialne muzeum śliwki na świecie.
Na świecie, do tej pory, były dwa muzea śliwki. Jedno we Francji, w zakolu rzeki Lot, pomiędzy Tonneins i Villeneuve-sur-Lot (La Ferme et le Musée du Pruneau). Drugie znajduje się w portugalskim Elvas przy granicy z Hiszpanią (Fábrica Museu da Ameixa). Teraz do tego grona dołączyło trzecie w Polsce, w Szydłowie. Tradycyjną formę zwiedzania uzupełniają elementy multimedialne, co z pewnością wyróżnia szydłowskie muzeum od swoich europejskich odpowiedników. Ale nie tylko to.
– Spośród tych trzech muzeów, nasze jest najpiękniejsze – powiedziała na uroczystości otwarcia Agnieszka Wierzbicka-Baxter. – Nie tylko dlatego, że utworzyliśmy je w starym budynku ratusza, ale i dlatego, że jest w pięknym zabytkowym miasteczku, otoczonym dwoma tysiącami hektarów sadów. Mamy tu aż 45 odmian śliw i nie bez kozery Szydłów zwany jest stolicą śliwki.
Założycielka muzeum stwierdziła, że śliwka stanowi główny trzon ekonomiczny dla setek gospodarstw w Szydłowie, a teraz stanie się także bohaterką turystyczną, co wzmocni zdecydowanie ofertę Szydłowa. Obok świetnie odrestaurowanej średniowiecznej zabudowy, zamku i Muzeum Zamków Królewskich mamy teraz również Muzeum Śliwki. Zwróciła również uwagę na pobliskie atrakcje: Pałac i Browar w Kurozwękach, Fabrykę Bombek w Staszowie, Villę Sichów, Winnicę Avra, Busko-Zdrój i inne, co sprawia, że razem tworzą cudowną destynację świętokrzyską. Podziękowała również wszystkim, którzy przyczynili się do powstania Muzeum Śliwki.
Gavin Baxter podziękował wszystkim za przybycie i okazane wsparcie. Stwierdził, że otwarcie muzeum to powód do dumy nie tylko dla właścicieli, ale i całego Szydłowa. Dodał, że ostatnie pięć lat, to była niezwykła podróż, która doprowadziła do powstania muzeum, a dzisiejszy dzień jest nagrodą za te wszystkie trudy.
W otwarciu uczestniczyli m.in.: Anna Krupka – Minister Sportu i Turystyki, Małgorzata Rudnicka – Dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Jacek Sułek – Dyrektor Departamentu Inwestycji i Rozwoju w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Marcin Piętak – Prezes Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego, Alicja Stępień – Prezeska Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego / Oddział Świętokrzyski.
Burmistrz Miasta i Gminy Szydłów Andrzej Tuz pogratulował gospodarzom realizacji projektu i określił otwarcie muzeum jako wielkie wydarzenie dla Szydłowa. Stwierdził, że ta kolejna, duża atrakcja dołączyła do tych już istniejących, dzięki czemu miasteczko zyska na atrakcyjności.
Po oficjalnych wystąpieniach nastąpiło uroczyste przecięcie fioletowej wstęgi i goście zostali zaproszeni do kuratorskiego zwiedzania muzeum. Placówka łączy historię miasta, wieloletnią tradycję wytwarzania i produkcji śliwki świeżej i suszonej ze współczesną produkcją i uprawami. Tradycyjne sprzęty i maszyny, projektory i interaktywne ekrany sprawiają, że nostalgia i przeszłość miesza się z nowoczesnością. Zwiedzanie połączone jest z degustacją śliwek pod różną postacią – powideł, keczupu czy śliwki w czekoladzie. Jest także możliwość skosztowania śliwkowych napitków. Różnorodność produktów ze śliwką jest imponująca i z pewnością każdy ze zwiedzających znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Otwarcie muzeum połączone było z występami artystów: zespołu OPEN (Marcin Kamiński, Szymon Konat) i Stowarzyszenia Miłośników Szwejka i Sztuk Wszelakich, a impreza zakończyła się potańcówką z DJ Tomaszem. Otwarciu muzeum towarzyszyła wystawa fotografii „Szydłów – polskie Carcassonne”.
Muzeum można zwiedzać od kwietnia do września w godzinach 9:00-16:00 i od maja do sierpnia w godz. 9:00-19:00.
Piotr Walczak